Tågterror

I går gjorde jag min längsta tågresa mellan Malmö och Stockholm. 
Tåget skulle avgå 17.11. Det blev försenat till 17.45. Sedan flyttades avgångstiden till 18.10, 18.20, 18.30 och slutligen 18.50. Ungefär 19.10 kom vi iväg. 
I högtalarna gjordes en lång utläggning om elfel, urladdade batterier, bogsering, luftkonditionering, matpåfyllnad, inte skälla på personalen ombord, extra stopp och anslutningar som skulle ersättas. Det var på svenska och tog minst fem minuter. 
På engelska kom följande: 
- Ladies and gentlemen. We are very sorry for the delay. More information will follow. 
Jag och en man började fnissa och tittade lite på varandra.
Efter ungefär tio minuters färd börjar en annan väldigt tjock man snarka. Inte lite grann utan riktigt ordentligt. Flera i vagnen börjar fnissa. 

I Hässleholm kommer vi tydligen in precis innan nästa tåg som ska gå mot Stockholm. Massa förvirring uppstår när resenärer som ska åka med nästa tåg kliver på och anklagar oss som sitter där för att sitta på deras platser. I högtalarna påpekar personalen att detta är ett väldigt försenat tåg och nästa kommer snart, ni som ska med det måste gå av. 
- Men vadå, det här tåget går väl till Stockholm, spelar roll liksom, säger några tonårsbrudar som absolut inte förstår skillnaden mellan olika tågavgångar. 

I Alvesta blir vi stående länge. Och sen lite till. 
Efter en halvtimme säger en lätt stressad röst i högtalaren:
- Ja, vi ber om ursäkt för att vi nu är ännu mer försenade. Men det var en tysk medborgare utan biljett och pengar som vägrade kliva av tåget och vi fick vänta på att polisen skulle komma och ta med honom. Vi fortsätter nu vår färd och mannen får tillbringa natten i Växjö istället. Allting verkar hända i dag men nu rullar vi i alla fall. 
Och det gjorde vi tills vi hamnade bakom ett annat mycket långsammare tåg. Som tur kunde vi köra om efter en stund. 

Efter några extra stopp och massa information om taxibilar och bussar som skulle transportera vidare kom vi fram till Stockholm vid ungefär halv ett. Bara tre timmar sena. 
Som tur är gör resegarantin att jag får pengarna tillgodo hos SJ. Så jag kommer kanske ner snart igen, men då räknar jag inte med att vara hemma i tid. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0